сите категории
EN

Дома> ВЕСТИ > индустрија Вести

BloombergNEF предвидува 30% годишен раст на глобалниот пазар за складирање енергија до 2030 година

Време:-2022 04 12- Посети: 36

Глобалниот пазар за складирање енергија ќе порасне за да распоредува 58 GW/178 GWh годишно до 2030 година, при што САД и Кина претставуваат 54% од сите распоредувања, според прогнозите на BloombergNEF.

Извештајот за перспектива на пазарот за складирање енергија во H1 2022 година на групата беше објавен непосредно пред крајот на март. Иако се признава дека краткорочните распоредувања се пригушени поради ограничувањата на синџирот на снабдување, ќе има сложена годишна стапка на раст од 30% на пазарот, предвидува BloombergNEF.

BloombergNEF, исто така, забележа дека складирањето на литиум-јонски батерии придонесе со 95% од новиот капацитет на глобално ниво минатата година, со само „неколку ретки исклучоци“, како што се трите нови системи за складирање енергија на компримиран воздух во Кина со вкупно 170 MW/760 MWh.

Фирмата очекува дека литиумот ќе ја задржи таа контрола на пазарот во следните неколку години, очекувајќи дека батериите со проток, електротермалните и другите технологии со подолготрајно траење сè уште ќе останат ограничени на мали пилот или проекти за специјална намена. Сепак, во иднина, долготрајното складирање на енергија може да биде обезбедувач на цврст капацитет без емисии на мрежите, забележа BloombergNEF.

展开
ОНЛАЈН